×

Maarten Baas en SDK Vastgoed pakken vierde 'lelijkste plek van Nederland' aan

Plan voor De Bakermat aan Eindhovens Marconiplein akkoord

Het Marconiplein in Eindhoven eindigde in 2012 nog net niet in top 3 van lelijkste plekken in Nederland. Tijdens een publieksverkiezing van het VPRO-programma De Slag om Nederland bereikte de locatie een oneervolle vierde plaats.

De tijd is nu rijp om het Marconiplein in een ander lijstje te laten opnemen. Dat van spannende, vernieuwende en beeldbepalende plekken. Tijdens de Dutch Design Week van 2015 schreef ontwikkelaar SDK Vastgoed (VolkerWessels) een ontwerpwedstrijd uit met de bedoeling het plein te transformeren van lelijk eendje tot mooie zwaan. De inwoners van Eindhoven hebben gestemd, het kleurrijke ontwerp van vermaard designer Maarten Baas kwam als winnaar uit de bus. Als architect is Van Aken Architecten uit Eindhoven betrokken.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Eindhoven is akkoord met de plannen van SDK Vastgoed op basis van Baas ontwerp voor de locatie. `De plannen voorzien in zon 230 appartementen, kleinschalige commerciële ruimtes en een ondergrondse parkeerkelder.

De bijzondere aanpak door middel van een ontwerpwedstrijd kon op veel positieve bijval vanuit de gemeente en haar burgers rekenen. Momenteel wordt de laatste hand aan het bestemmingsplan gelegd. De bouwwerkzaamheden starten naar verwachting eind dit jaar.

Sluit video

Concept

De Bakermat wordt een schakel tussen heden en verleden. Een symbool voor toen en nu. Enerzijds een hommage aan de tijden die achter ons liggen, anderzijds een aankondiging van wat de toekomst in petto heeft. Het object slaat een brug tussen de geschiedenis van de locatie en haar omgeving en de nieuwe bladzijde die nog geschreven moet worden.


De Bakermat geeft uiting aan het begrip ‘tijd’ op een wijze die past bij de ambities van de stad

De Bakermat heeft respect en ontzag voor haar wortels. Markante gebouwen uit de nabije omgeving zijn dan ook een dankbare inspiratiebron. Het Klokgebouw, de Petruskerk en het Spilcentrum Boschdijk ‘geven de tijd weer’. Ook De Bakermat zal uiting geven aan het begrip ‘tijd’ op een manier die past bij de ambities van de stad.

Zo is De Bakermat letterlijk een metafoor voor een nieuwe tijd. Een typisch Eindhovens instrument als design en hoogwaardige architectuur vervullen hierbij in symbiose een belangrijke rol. Er is in dat kader door SDK Vastgoed een zeer bijzondere maar tegelijkertijd vanzelfsprekende samenwerking gesmeed tussen Maarten Baas aan de ene kant en Van Aken Architecten aan de andere kant. Ontwerpers van formaat, die affiniteit hebben met de opgave en Eindhoven in het DNA.

Fotograaf: Job Jonathan Schlingemann | www.splinter.tv

Design & architectuur

Design hand-in-hand met architectuur. Binnen Van Aken Architecten zijn medio 2015 een tweetal internationale ontwerpteams geformeerd. Zij zijn onder auspiciën van Maarten Baas, op basis van een niet alledaags proces, aan de slag gegaan. Er ontstond hierdoor een interne ontwerpcompetitie die een periode van drie maanden besloeg. Het parallel ‘paren’ van de ontwerpteams met Maarten Baas zorgde voor twee compleet verschillende eindresultaten, zowel qua architectuur als design. Beide met ‘tijd’ als thema.

Hoewel lastig, moest er een keuze gemaakt worden. Beoordeling vond plaats door het publiek, bezoekers van de Dutch Design Week en een vakjury met relevantie. Trend forecaster Lidewij Edelkoort zat de vakjury voor. De vakjury had vijf stemmen, het publiek twee. Een stem uitbrengen kon via de website www.debakermatvan.nl en op locatie bij De Kazerne, alwaar de twee ontwerpen geëxposeerd werden. Tijdens de uitreiking van de Dirk Roosenburgprijs op vrijdag 23 oktober 2015 werd vervolgens ‘The Sketch’ als winnaar bekendgemaakt.


Met slechts 6 publieksstemmen verschil won ‘The Sketch’. En dus werd de vakjury ‘overruled’, aldus voorzitter Lidewij Edelkoort.

‘The Sketch’ is gekozen op basis van zo’n 2.200 publieksstemmen en het oordeel van de vakjury. Het was een bizarre ontknoping. De meningen waren verdeeld, zowel bij de vakjury als het publiek. Met slechts 6 publieksstemmen verschil won ‘The Sketch’. En dus werd de vakjury ‘overruled’, aldus voorzitter Lidewij Edelkoort. Zij prees SDK Vastgoed voor het samen laten werken van design en architectuur. Dit is geen einde van architectuur, maar een startpunt van nieuwe manieren van samenwerken.

Maarten Baas

Maarten Baas is een Nederlandse autonoom ontwerper. Hij wordt vaak omschreven als een zogenaamde auteur-designer, wiens ontwerpen zich tussen kunst en design bevinden. In 1996 begon hij aan de Design Academy Eindhoven. Nog in opleiding werd zijn eerste ontwerp in productie genomen. Met zijn afstudeercollectie ‘Smoke’ werd hij in 2002 in korte tijd wereldberoemd.

Na ‘Smoke’ volgden veel andere aansprekende projecten. Met ‘Clay’ oogstte hij veel lof op de Salone del Mobile in Milaan in 2006. In 2009 ontwierp Baas een serie uurwerken genaamd ‘Real Time’. De ‘Grandfather Clock’ uit die serie lijkt op een klassieke Friese staartklok. Deze klok werd onder andere door het Rijksmuseum aangekocht. Wim Pijbes noemde hem een ‘moderne meester’ en zijn ‘designklassiekers van de toekomst’ staan symbool voor waar het Rijksmuseum voor staat.

Kijk voor meer informatie op www.maartenbaas.com of op Wikipedia

Maarten Baas zei het volgende over de samenwerking met de twee ontwerpteams: “Wat mij fascineert in die beroepsgroep is hoe sterk het nut van alles voorop staat. Architecten hebben een vrij rationele en functionele werkwijze die vaak haaks staan op mijn meer intuïtieve aanpak.” Hij wilde dan ook wel toegeven dat hij de architecten die deelnemen aan de challenge tot het uiterste heeft gedreven. “Een battle leek mij een mooi gegeven. Twee teams die het tegen elkaar opnemen en die niet volgens hun gebruikelijke methodes aan de slag mogen gaan. Zowel de architecten als ikzelf werkten ver buiten onze comfortzones wat een mooie spanning met zich mee bracht. Het resultaat is er ook naar. Het zijn jonge architecten die ik heb gestimuleerd om speelser te werken en te kijken. Ik begeleidde beide teams en stuurde het creatieve proces. Dit heb ik onder andere gedaan door te gaan stoeien met archetypes en dergelijke. Toen iedereen eenmaal op dat spoor zat, kwamen er super toffe resultaten te liggen.”

Van Aken Architecten

Van Aken Architecten is een Nederlands architectenbureau dat is gevestigd in Eindhoven. Het bureau is opgericht in 1979 en met ruim vijftig medewerkers een van de grotere architectenbureaus in Nederland. Van Aken Architecten is actief in zowel binnen- als buitenland. Naast het hoofdkantoor in Eindhoven, heeft Van Aken Architecten locaties in Rotterdam, Aken, Shanghai en Dubai.

Binnen Van Aken Architecten zijn de volgende ontwerpteams geformeerd:

Renske Aben, Alexandra Predeina en Giovanni Lavanna (Team A)

Gordon Jack, Thomas Beckton, Kim Pietersz en Jiazuo Hou (Team B)

Kijk voor meer informatie op www.vanakenarchitecten.nl

Multi Helix

Eindhoven staat bekend om haar Triple Helix-samenwerking waarbij kennisinstellingen, bedrijven en overheid nauw met elkaar samenwerken om doelstellingen te realiseren. Recent is deze wijze van samenwerken herijkt met de introductie van het begrip Multi Helix. Ook het proces en het ontwerp van De Bakermat is hierop geënt.


Samen gaan we de uitdaging aan om met behulp van onconventioneel design en hoogwaardige architectuur een nieuwe invulling te geven aan deze plek en het begrip ‘tijd’.

Beoordeling
De samenstelling van de vakjury is een verpersoonlijking van de Multi helix. Een meer dan stevige vertegenwoordiging vanuit diverse disciplines met diverse belangen.

De volgende personen hadden zitting in de vakjury:
Lidewij Edelkoort – een van ’s-Werelds meest bekende trendvoorspellers

Jelle Houben – architect, docent en bestuurslid van het Architectuurcentrum Eindhoven

Douwe Boonstra – architect, docent en lid van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit van de Gemeente Eindhoven

Ruud Nordt – industrieel ontwerper en lid van de Henri van Abbestichting

Ferdinand Gremmen – directeur SDK Vastgoed

Naast een oordeel van de vakjury was de mening van het publiek van belang. Deze gaf uiteindelijk zelfs de doorslag. Het was een bizarre ontknoping. Met slechts 6 publieksstemmen verschil won ‘The Sketch’.

De ambitie

Met een markant ontwerp, een in het oog springende locatie en een authentiek verhaal heeft De Bakermat het in zich om een (steden)bouwkundig icoon te worden. Het creëren van een landmark, al dan niet technologisch, mag echter nooit een doel op zich zijn.


Het creëren van een landmark, al dan niet technologisch, mag nooit een doel op zich zijn.

De Bakermat staat niet alleen symbool voor toen en nu, maar ook voor morgen en overmorgen. De ambitie heerst dan ook om de ecologische voetafdruk ervan te laten voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van duurzaamheid. De wijze waarop dit gemeten wordt zal in een concreter stadium worden vastgesteld. De Bakermat staat bovenal symbool voor een plek waar je thuis bent en waar ideeën worden geboren. Een broedplaats voor dromen die nog gerealiseerd moeten worden. Grootse ambities gaan hand in hand met Brabantse nuchterheid. De tijd zal het leren. Zien is geloven.

Locatie


Een markante locatie met een rijk verleden verdient een iconisch gebouw dat niet alleen een hommage is aan tijden van weleer maar tegelijkertijd ook in het heden een dankbare functie vervult voor zijn omgeving.

De plek waar De Bakermat gebouwd zal worden is voor veel Eindhovenaren eigenlijk al een landmark op zich. Iedereen die wat langer in de stad woont kent Auto Lichtstad nog van vroeger. En iedereen weet waar die naam vandaan komt.

Omgeving

Welke culturele achtergrond je ook hebt, in De Bakermat ben je thuis. De Bakermat bevindt zich op een knooppunt van verschillende wijken. Aan de ene kant ligt het bruisende Strijp-S dat bekend staat als creatieve en culturele hotspot. Aan de andere kant vind je de multiculturele Kruisstraat en de Woenselse markt waar je het meest uitgebreide aanbod voor je dagelijkse boodschappen aantreft.


De Bakermat is de verbindende factor tussen verschillende wijken

De nabije omgeving van De Bakermat laat zich typeren door authenticiteit. Geen eenheidsworst, winkelketens en franchises maar juist specialisatie, eenmanszaken en ambachten. Je warme bakker, die Turkse slager, ’s lands beste frituur en een weekmarkt met meer dan 500 kraampjes zitten gewoon bij je om de hoek. En de dichtstbijzijnde basisschool - ’t Palet - is in 2014 uitgeroepen tot beste basisschool van Brabant. Een prestatie van formaat die wat zegt over de vastberaden koers in dit deel van Eindhoven.

Bereikbaarheid

Vanuit De Bakermat kun je alle kanten op. Letterlijk en figuurlijk. Welke richting je ook op wilt, met de vele uitvalswegen zit je in no time op de snelweg. En zowel met de auto als de fiets ben je binnen 5 minuten in de binnenstad of in Winkelcentrum Woensel.


Met de fiets, auto, bus of trein, vanuit De Bakermat heb je alles binnen handbereik

Ook met het openbaar vervoer kom je met gemak op de plaats van bestemming. Op 400 meter afstand van De Bakermat ligt treinstation Beukenlaan / Strijp-S. Vanaf hier ben je niet alleen binnen vijf minuten op het Centraal Station. Diezelfde Sprinter brengt je eveneens binnen 30 minuten naar Tilburg en Den Bosch. Daarnaast vind je op loopafstand de HOV buslijn en reguliere bushaltes.

Historie

In de volksmond staat de projectlocatie bekend als de plek waar zich vroeger de Auto Lichtstad garage bevond. Deze Volkswagen garage werd in 1953 gebouwd door de heer Van der Meulen, die aan het toenmalige kruispunt ook al een Caltex benzinestation beheerde. Het ontwerp van het complex is van Architect Phil C.J.M. Donders uit Eindhoven en was een voorbeeld van typische wederopbouwarchitectuur.


Gelegen aan de rand van een grootstedelijk verkeersplein. Dat eigenlijk niet bestaat.

De Boschdijk vormde destijds de grootste verbindingsweg tussen Den Bosch en België. De Frankrijkstraat was de verbinding van Eindhoven naar Son-en-Breugel en uiteindelijk Nijmegen. De Kronehoefstraat en Marconilaan waren drukke wegen vanwege de aanzienlijke werknemersstromen van en naar Philips op Strijp. Het Marconiplein is officieel nog altijd geen plein maar een samenkomst van vijf belangrijke Eindhovense wegen. Het adres Marconiplein bestaat dan ook niet. Sinds 1953 is er veel veranderd. De verkeerssituatie vroeg om een ruimere opzet waardoor veel panden zijn gesloopt. Zo ook in 2012 de Auto Lichtstad garage die helaas niet meer te redden was.

Onontgonnen

De hoek Marconilaan-Boschdijk ligt direct binnen de centrumring Eindhoven. Dagelijks passeren duizenden mensen deze rauwe in het oog springende plek. De locatie laat zich vooralsnog kenmerken als onontgonnen. Het braakliggend onbebouwd terrein dat wordt gedomineerd door graffiti en funderingsresten vormt letterlijk een gapend gat in het stedenbouwkundig patroon.


Als middelpunt van opkomstwijken vormt De Bakermat letterlijk de wieg van nieuw bestaan

De Bakermat heeft potentie om het middelpunt te zijn van nieuwe initiatieven en volksbuurten die hun weg terug omhoog hebben gevonden. De nabije omgeving telt veel pioniers en jonge ondernemers die omliggende wijken een boost hebben gegeven door zichzelf er zowel zakelijk als privé te vestigen. De bouw van De Bakermat werkt zonder twijfel als verdere aanjager en accelerator voor revitalisatie van Woensel.

Programma

De Bakermat zal grotendeels appartementen herbergen. Tegenwoordig spreekt men dan al snel liever van zogenaamde (city)lofts. De begane grond is bedoeld voor een commerciële en/of maatschappelijke functie, die zowel ten dienste kan staan van de bewoners als van de omliggende wijken.


Dat De Bakermat meer wordt dan een iconisch object mag duidelijk zijn. Het onderscheid tussen begane grond en ‘opbouw’ gaat verder dan alleen het visuele aspect. Ook is er sprake van een verschil in functie, namelijk commercieel / maatschappelijk versus wonen.

We zijn nog druk bezig met de plannen dus het duurt nog eventjes, maar schrijf je toch alvast in als je als eerste nieuwe informatie wilt ontvangen.

Wonen

De belangrijkste functie van het gebouw is wonen. Een van de voornaamste uitgangspunten hierbij is dat wonen in De Bakermat bereikbaar moet zijn voor iedere portemonnee. Als we kijken naar de omgeving dan leent de plek zich bij uitstek voor de jonge stedeling. Mensen die net klaar zijn met hun studie en pas aan hun eerste baan zijn begonnen zullen bijvoorbeeld uitstekend hun draai kunnen vinden.


Appartementen bereikbaar voor iedereen

De Bakermat is uitermate geschikt voor mensen die alle gemakken van de stad binnen handbereik willen hebben maar tegelijkertijd ook willen wonen op een locatie die zowel met de auto als met openbaar vervoer uitstekend bereikbaar is. Wonen in De Bakermat is voor mensen die zich thuis voelen in authentiek Eindhoven. Het exacte woonprogramma wordt komende tijd nader uitgewerkt.

Commercieel

De begane grond van De Bakermat biedt ruimte voor een commercieel / maatschappelijke invulling. Enerzijds kan hierbij gedacht worden aan bedrijven en instellingen die van toegevoegde waarde zijn voor het hele stadsdeel, anderzijds kan de begane grond ook een nadrukkelijke relatie met de bovenliggende appartementen aangaan waardoor De Bakermat een overkoepelend woonconcept wordt.


De begane grond vervult een commercieel / maatschappelijke rol en is een toegevoegde waarde voor haar omgeving

Levendigheid is een belangrijk thema. Zo zou het de grootste en gezelligste huiskamer van Eindhoven kunnen zijn met een gezamenlijke internationale keuken. Een plek waar je ’s ochtends voordat je de deur uit gaat de was dropt en ’s avonds samen met de bestelde boodschappen weer oppikt.

Contact

Heeft u een goed idee voor De Bakermat? Bijvoorbeeld ten aanzien van de commercieel / maatschappelijke invulling van de begane grond. Bent u op zoek naar een investering in het centrumgebied van Eindhoven of voelt u zich als corporatie geroepen? Neem dan contact op met Tom van Loo van SDK Vastgoed.

 

SDK Vastgoed
+31 (0)40 250 43 80
www.sdkvastgoed.nl


Zie jij jezelf in de toekomst al wonen in de Bakermat of ben je anderszins geïnteresseerd? Schrijf je dan in, wij houden je op de hoogte van de ontwikkelingen.
Schrijf je in